Friluftsliv och psykisk hälsa


Över hela Sverige pågår idag många bra verksamheter för personer som inte själva har resurser att komma ut i ett aktivt friluftsliv. Målgrupperna är allt ifrån ensamkommande flyktingar till personer kopplade till psykiatri och socialtjänst. Ofta drivs verksamheten av eldsjälar som lägger ner hela sin själ och hjärta i arbetet. Ofta är de i projektform och punktinsatser i prova-på form. Ofta är de isolerade till en ort eller en region.


Vi vet att friluftsliv, fysisk aktivitet och naturkontakt:

  • Har stor positiv inverkan på både psykisk och fysisk hälsa.
  • Ger stor positiv effekt på sociala sammanhang.
  • Skapar goda socioekonomiska effekter på samhället.


Värden som vi vet att alla mår bra av. Oavsett vilka resurser du har så mår du bra av naturkontakt, en balanserad fysisk aktivitet och aktiva fritidsintressen.


Trots denna vetskap är det fortfarande projektfinansiering som till största del är aktuell för insatser riktade till utvalda målgrupper. Finns funktionen i en offentlig verksamhet är den med stor sannolikhet inte lagstadgad och därför alltid hotad av besparingar eller nedläggning oavsett de ekonomiska fördelar den skapar för övrig verksamhet. En anledning till denna situation är att det idag saknas nationellt samlad kunskap, utbildning, metodutvecklingoch påverkan för friluftsliv och psykisk hälsa.


Hållbart friluftsliv


Trots denna vetskap är det fortfarande projektfinansiering som till största del är aktuell för insatser riktade till utvalda målgrupper. Finns funktionen i en offentlig verksamhet är den med stor sannolikhet inte lagstadgad och därför alltid hotad av besparingar eller nedläggning oavsett de ekonomiska fördelar den skapar för övrig verksamhet. En anledning till denna situation är att det idag saknas nationellt samlad kunskap, utbildning, metodutvecklingoch påverkan för friluftsliv och psykisk hälsa